Wat is jouw voorkeur en waarom? Op de hondenschool krijgen we regelmatig de vraag wat nou eigenlijk beter is. In deze blog proberen we duidelijk uitleg te geven over de voor- en nadelen van halsbanden en verschillende soorten tuigen.
Wat werkt het beste voor je hond, en hoe weet je of het goed past? Kies je een tuigje of een halsband? Er is in dit geval geen goed of fout, de ene hond is de andere niet. Wel is het zo dat je goed moet kijken naar wat jouw hond nodig heeft, waar je hond zich prettiger bij voelt en hoe hij/zij zich gedraagt aan de riem.
Corrigerende middelen of niet?
Allereerst is het belangrijk dat je voor een harnas of halsband kiest die niet corrigerend werkt.
Bij een dierenwinkel krijg je al snel als advies voor een trekkende hond een oplossing in de vorm van bijvoorbeeld een slipketting of -touw, halfcheck of corrigerende tuigen waarbij de hond uit balans wordt getrokken (door bv een bevestiging van de riem aan de voorzijde), werkt op basis van drukpunten en/of strak trekt op lichaamsdelen.
Als je fysiek gaat manipuleren om iets snel voor elkaar te krijgen, lijkt het misschien even te helpen maar de ervaring leert dat het gedrag vaak snel terugkomt of zelfs verergert, de hond leert wel hoe hij of zij pijn/ongemak moet ontwijken, maar leert niet wat wel het juiste gedrag is.
Het is voldoende bewezen dat de hond de straf niet alleen toekent aan de gene die de correctie geeft , maar ook aan dat waar de hond naar toe wilde gaan ( een kind, een hond).
Een goed voorbeeld is als je kijkt naar iets wat je interesse trekt en erheen wil iemand jou een tik op het achterhoofd geeft, na een paar keer weet je wel dat als je datgene tegenkomt je die tik kunt verwachten en probeert weg te duiken voor die tik, maar wat je niet leert is wat wel de juiste manier is om kenbaar te maken dat dat object jouw interesse heeft en hoe je kunt zorgen dat je het van dichterbij mag bekijken. Daarnaast kan het zijn dat dit object een negatieve associatie bij jou gaat oproepen en je er zelfs een hekel aan krijgt of er bang van wordt.
Naast verandering in gedrag tot zelfs angstperikelen kun je echt enorme blessures veroorzaken aan het lijf van je hond als je gebruik maakt van dit soort "trainingsmiddelen".
Taak voor jou als eigenaar is trainen op het juiste wandelen aan de lijn en benaderen van personen, objecten of andere dieren. Vraag je trainer om je te helpen en de handvatten te geven het juiste gedrag aan te leren.
Maar wat is nou beter, een halsband of tuig?
Een halsband is nog steeds het meest gebruikte product om je hond aan te geleiden. Over het algemeen zijn deze goedkoper in aanschaf, gemakkelijk om te doen en ruim verstelbaar waardoor je hond ook in de groei er langer gebruik van kan maken. Daarnaast is deze voor de hond minder belemmerend in huis om blijvend te dragen, een harnas zal je eerder af doen in huis en omdoen bij de wandeling. Sommige honden vinden een tuig aan het lijf of het om- en afdoen bij voorbaat al niet prettig, dan kan een halsband zeker een uitkomst zijn.
Bij Hondenschool DmDogServices hebben we een sterke voorkeur voor een hondentuig of harnas specifiek voor honden die erg onvoorspelbaar trekken, of blijven trekken aan de lijn en zichzelf bijvoorbeeld hiermee de adem afsnijden. Voor honden die dit niet doen, of geleerd hebben netjes aan de lijn te lopen kan een halsband volstaan indien gewenst.
In de hals van een hond zitten enorm veel sensitieve en kwetsbare plekken, waaronder spieren, lymfeknopen, wervels en zenuwen, maar ook organen als de luchtpijp en slokdarm. Deze staan allemaal via de hals in verbinding met de rest van het lichaam, waardoor alles wat er in dat gebied gebeurt, invloed heeft op de rest van de hond.
Bij alle honden is het dus belangrijk de situatie te bekijken, zeker ook bij puppy's. Omdat deze nog zo hard moeten groeien zul je snel door de maten heen vliegen.
Een tuig kan dan misschien wel een te kostbare aangelegenheid zijn als je een pup van een groot ras hebt en ongeveer 1kg per week groeit. Je zal sneller geneigd zijn een verstelbare halsband te gebruiken die langer meegaat in de groei van je pup. Maarrrrr... Met een halsband kun je wel bedenken wat er gebeurt als jouw stuiterbal van een pup alle kanten op vliegt om de wereld te verkennen. Schade aan de hals ligt op de loer als je niet voorzichtig bent.
Er zijn tuigen in allerlei soorten en maten, van goedkoop tot duur.
Maak dus altijd een weloverwogen keuze, die voor de hond het meest aangenaam is.
Als je hond dus geneigd is veel te trekken zal een halsband voor jouw hond de minder goede optie zijn, kies dan voor een goed passend tuig en ga samen met je hond (en trainer) aan de slag om jullie wandeling zo comfortabel mogelijk te maken voor alle partijen.
Harnassen en tuigen Er zijn meerdere soorten hondenharnassen: de meest bekende wel de H-tuigen en de Y-tuigen. Als je goed naar de vormen van het tuigje kijkt, herken je de letters er in. Het Y-tuig zit over de schouders van de hond en als je een goed passend Y-tuig hebt, liggen de schouders mooi vrij en kan de hond hier onbelemmerd in bewegen. De kans dat een hond uit dit soort tuigen ontsnapt is een stuk kleiner dan bij een H-tuig. Ook is er van het Y-tuig een anti-ontsnappingsvariant, voor de echte Houdini's. Een H-tuig of borsttuig heeft één band horizontaal over de borst. Wanneer deze band te laag op de borst ligt en het tuig niet goed passend is, kan de hond verkeerd gaan lopen. Dit kan blessures veroorzaken. Ook kunnen sommige honden redelijk makkelijk uit dit tuig ontsnappen.
Bij het speuren kan deze band op de borst overigens ook een belemmering geven, de hond zal bij het speuren over de grond hinder kunnen ondervinden bij het ademhalen als de hals naar beneden wordt gebracht.
Naast de keuze tussen de verschillende soorten halsbanden en harnassen zoals een Y-tuig of een H-tuig zijn er nog meer zaken waar je op kunt letten bij het kiezen van een tuig of halsband. Van welk materiaal is het gemaakt, is het goed schoon te maken, is het makkelijk verstelbaar (wat zeker bij een pup handig is), welk gewicht kan het tuig of halsband hebben, hoe is de bewegingsvrijheid voor de hond, en welke kleur past bij je hond? Het oog wil tenslotte ook wat!
Bij Twijfel? Vraag ons om advies! Wat is voor jou en je hond de verstandigste keuze? Wij helpen je graag bij je keuze.
Welke maat heb ik nodig?
Het is erg belangrijk dat je de maten van je hond juist op meet. Op de volgende pagina vind je meetinstructies: hoe meet ik mijn hond. Mocht je twijfelen over de maat dan kunt je ons altijd benaderen voor advies. Je kunt hiervoor het contact formulier gebruiken of bellen. Het is tevens mogelijk tijdens cursus dagen te komen passen.
Hondenschool Privélessen Sport & Spel Webshop
Comments