Je hebt een hond, en je wil graag meer doen dan alleen maar je vaste rondje wandelen, een balletje gooien en wat oefeningen doen als zit en af, of misschien leer jij je hond dan nog wel andere kunstjes.... maar je zou toch eens graag meer willen doen.
Nu is er binnen de hondenwereld een heel scala aan mogelijkheden om actief iets met je hond te ondernemen. Denk aan agility, flyball, waterwerk, jachttraining, doggydance, veedrijven, noem het maar op.
Een veel voorkomende opmerking is dat jouw hond niet geschikt is voor het een of ander, en vaak zijn er verenigingen die dus ook alleen bepaalde typen honden toelaten, of er een eisenlijst aan vooropleiding van je hond hanteren.
En dat is nou jammer, want de drempel om iets extra's met je hond te ondernemen wordt daarmee wel hoger gemaakt.
Gelukkig zijn er ook wel heel veel mogelijkheden voor iedereen, en in een aantal blogjes gaan we in op het aanbod wat wij bij DM Dogservices bieden, geven we je een kijkje in wat we doen en geven we je wat meer informatie.
Deze eerste blog van de serie gaat over speuren/mantrailen.
Elke hond wordt geboren met een neus, en ongeacht de leeftijd, ras of achtergrond is deze neus vele malen sterker dan die van ons en is deze in staat geuren op te pikken die informatie kunnen verschaffen welke voor de hond belangrijk zouden kunnen zijn. Denk aan voedsel, welke andere honden op deze plek zijn geweest, en wat bijvoorbeeld de hormoonstatus is van deze hond, andere dieren welke vervolgens weer als eten zouden kunnen dienen, etc.
Waarschijnlijk zul je tijdens je wandeling vaak je hond even ergens geïnteresseerd zien snuffelen aan iets wat misschien niet direct voor ons zichtbaar is. Voor honden is het een manier om informatie te vergaren, maar werkt snuffelen ook nog eens kalmerend en stressverlagend.
Je mag dus wel zeggen dat een hond die z'n neus goed aan het werk zet eigenlijk heel natuurlijk gedrag vertoont.
Om samen met je hond die neus aan het werk te zetten zijn er verschillenden manieren. Wij bij DM Dogservices werken hier graag met jou aan mee.
Bij het Mantrailen ga je als het ware op zoek naar een "vermiste" persoon. Niet echt natuurlijk, maar het idee van recreatief mantrailen is wel hetzelfde. Omdat deze sessies 1op1 zijn, is deze manier van samenwerken met je hond uitermate geschikt voor honden die om wat voor reden dan ook niet in groepsverband kunnen trainen, denk aan onzekerheid, uitvalgedrag, hormoongerelateerde situaties, etc.
Hoe gaat dit dan in z'n werk?
Je krijgt een geurlapje, er is een spoor uitgezet en jullie mogen jullie deze samen gaan aflopen. Klinkt simpel toch?
Het zit wel iets ingewikkelder in elkaar dan dit.
Allereerst heeft je hond waarschijnlijk nog geen idee wat er van hem verwacht wordt, de geur zegt hem immers helemaal niks behalve dat het naar een persoon ruikt. Wat ie er verder mee moet doen zal jij samen met je hond moeten gaan leren.
In het kort:
In eerste instantie werk je samen met je instructeur, deze zal een geur van zichzelf bij jou laten en op een kleine afstand van jullie gaan staan net buiten zicht. Dan mogen jullie rustig de geur oppakken en kijken of je hond deze wil ophalen van de grond. Uiteraard zijn er nog heel veel andere geuren die interessant zijn voor je hond op datzelfde stukje pad en zal ie deze ook willen onderzoeken. Als je dan bij de instructeur uitkomt, meestal de eerste keer echt "toevallig" zal hier een grote beloning voor je hond komen om te motiveren de aangeboden geur vast te houden. Deze korte spoortjes blijven we maken tot je hond snapt dat hij deze geur moet volgen, en niet die 1000 andere die hij tegenkomt op z'n pad.
Aan jou als eigenaar ligt hier vooral de taak te leren je hond te lezen, wat vertelt hij jou als hij zeker is van z'n zaak, wanneer twijfelt hij, is hij bezig met de geur van bijvoorbeeld een andere hond of wild, hoe reageert hij op verschillende weersomstandigheden want dat is ook nog eens een verschil in speurgedrag.
Je instructeur zal meekijken en uiteraard jou voorzien van informatie over hoe jij je hond beter kunt ondersteunen, waar je op moet letten en hoe je moet reageren.
Naarmate je hond gaat vorderen in het vasthouden van het spoor worden uiteraard de sporen langer, gaan we moeilijker werken met bijvoorbeeld verwaaiing, kruisingen, oudere sporen, speuren in andere omstandigheden als woonwijk, etc
Ook kan er bijvoorbeeld met een runner worden gewerkt, een derde persoon die het spoor zet.
Je kunt je voorstellen dat hier heel veel tijd in gaat zitten, maar hoe leuk is het om samen met je hond te werken en dan ook nog eens beter op zijn gedrag en houding te leren inspelen?
Speuren is geschikt voor elke hond en baas, het niveau wordt individueel bepaald en op getraind. De ene hond zal er beter in zijn dan de andere, maar plezier zul je er in ieder geval samen wel in hebben!
Wil je meer informatie, of wil je graag eens uitproberen of dit bij jou en je hond past?
Kijk op de pagina onder cursusaanbod: sport&spel en stuur ons een mailtje!
Een impressie van het speuren met Lana, een kruising Stafford van toen 7 jaar die net een kort spoor kon volgen, helaas kwamen er wat passanten met hond voorbij, waar Lana even hallo wilde zeggen maar toch besloot door te gaan en het tot een bijna botsing kwam. Gelukkig pakte Lana direct de draad weer op en vervolgde haar taak met succes!
Commenti